Backlinks en Linkbuilding; hoe werkt het?

Het realiseren van backlinks naar je website toe is nog altijd een belangrijke manier om op gebied van SEO te scoren. Zonder backlinks zal je website nooit in de SERP worden vertoond op hoog concurrerende zoekwoorden. Met een gevarieerd linkprofiel kun je echt het verschil maken ten opzichte van je concurrentie.

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn eigenlijk heel eenvoudig, een link vanaf een externe website naar jouw website. Er zijn 101 manieren om backlinks te verzamelen, waarbij het goed is om gevarieerde links te krijgen. De verschillende typen links kunnen jouw website een boost geven waardoor je organische posities verder zullen toenemen. Belangrijk om vooraf goed in kaart te hebben: wie zijn mijn concurrenten , op welke zoekwoorden wil ik gevonden worden en hoe ziet het linkprofiel eruit van deze partijen. Backlinks zorgen veelal voor betere organische posities en online vindbaarheid. Dat leidt weer tot extra bezoekers die je in Google Analytics direct kan terugvinden.

SEO tooling gebruiken

Ben je nog niet zo lang bezig met SEO en wil je gevonden worden op hoog concurrende zoekwoorden dan zal het waarschijnlijk een meerjaren plan gaan worden. Zoek dan naar zoekwoorden waarop je eenvoudiger kunt scoren, bijvoorbeeld door lokale georiënteerde termen te gebruiken. Door gebruik te maken van bepaalde SEO-tooling als Semrush, Ahrefs of Majestic kun je bijvoorbeeld je eigen linkprofiel analyseren en dat van je concurrenten. De hoeveelheid backlinks zegt niet altijd heel veel, het aantal verwijzende domeinen en de metrics als Domein Rating en Trust Flow zeggen al iets meer maar zijn ook niet heilig. Het is vaak wel een goede indicatie of een site waardevol is of niet.

Linkbuilding strategie

Bepaal een goede linkbuildingstrategie waarin je duidelijk inzichtelijk hebt welke links wel en welke links niet bij zullen dragen aan het verbeteren van jouw organische vindbaarheid. Wat is de huidige situatie, waar wil je naartoe en welke stappen moet je hiervoor nemen. Zorg dat je niet in één keer te grote stappen wilt nemen en je hierdoor een niet natuurlijk backlink profiel hebt. Neem eerst kleine stappen en probeer over de gehele linie goede waardevolle links te ondersteunen met links die in de breedte ook goed werken voor een voldoende aantal als kwaliteit aan links.

Hoe belangrijk is linkbuilding nog?

Online wordt er veel geschreven dat linkbuilding minder belangrijk wordt en je hier niet meer op kunt bouwen. Dat laatste is lastig te zeggen, want feit is dat je met linkbuilding nog steeds topposities kunt behalen. Het is alleen wel zo dat linkbuilding een middel is om betere posities te realiseren, maar daarvoor moet de basis wel écht goed zijn. De techniek van je website en de content op de site moet aan flinke vereisten voldoen om uiteindelijk de concurrentie te verslaan. Met een “crappy” website en een veel inkomende en kwalitatieve backlinks ga je alsnog niet scoren.

First things first

Het is belangrijk dat het een onderdeel is van je SEO strategie maar wel pas als de rest in orde is. Zorg dat de techniek van je website op orde is door de websitesnelheid te optimaliseren, juiste meta’s in te stellen en bijvoorbeeld featured snippets toe te voegen. Schrijf goede content die mensen boeit maar houdt hierbij ook in het achterhoofd dat het voor de Google bot ook te lezen moet zijn. Is beide op een goed niveau dan kun je aan de slag gaan met het verbeteren van de autoriteit van je website. Zorg dat je tussendoor je on-page zaken verder verbeterd en je content update indien nodig.

White hat vs. Black hat SEO & linkbuilding

Vermoedelijk heb je termen weleens voorbij horen komen: white hat SEO en black hat SEO. Later is hier ook nog grey hat SEO aan toegevoegd. White hat SEO en white hat linkbuilding is SEO bedrijven op de manier zoals Google dat heeft vastgesteld in zijn guidelines. Google wil niet dat er backlinks worden gekocht, maar op een eerlijke manier worden verworven doordat jouw blog of jouw tekst zou goed is dat mensen erover praten en dit waarderen. Dit zijn natuurlijk verworven links die echt de nodige waarde hebben. Black hat SEO wordt gezien als het manipuleren van de zoekmachines wat op verschillende manier kan worden gedaan.

Grey hat linkbuilding

Doordat er een groot verschil is in deze manier is er ook grey hat SEO ontstaan. Er is alleen geen exacte wetenschap in wanneer iets grey hat of black hat is. Dit zal iedere linkbuilder/SEO’er weer anders beoordelen. Waar de één het onderling ruilen van links of aankopen van links met andere partijen al als blackhat ziet, is dat voor een ander pas het geval bij cloaking, content spinning of verborgen teksten op de pagina. Veel mensen vinden het leuk om hierin de rand op te zoeken om te kijken hoe ver ze kunnen gaan. En hier uiteindelijk maximaal profijt van te kunnen hebben. Dit is niet aan te bevelen als je geen risico’s met je bedrijf wilt nemen. Het kan in de uiterste gevallen tot een penalty bij Google leiden wat weer leidt tot het teniet doen van je online vindbaarheid.

Conclusie over linkbuilding

Backlinks verzamelen naar je website is nog steeds van groot belang. Dit bepaalt nog altijd voor een aanzienlijk deel de positie van jouw website in de zoekresultaten. Backlinks zijn daarbij een middel, maar geen doel op zich. Zorg dat de andere SEO onderdelen ook voldoende worden uitgelicht. Zoek een linkbuilding specialist als je niet weet waar je moet beginnen.

Menu