Wat is SEMrush en wat kun je ermee?

Als jij een website beheert, dan weet je wat SEO is en om SEO goed uit te kunnen voeren heb je een programma zoals SEMrush nodig om je te ondersteunen. SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie, is een reeks methoden waarmee je de zoekmachines prikkelt om jouw website naar voren te brengen. Hoe hoger je in de Search Engine Result Pages (SERP) komt, hoe meer verkeer er naar je website wordt geleid. SEMrush is een betaald programma waarmee je een unieke kijk krijgt op de SEO kwaliteit van jouw pagina’s en die van je concurrenten. Het is voor iedereen die serieus met SEO aan de slag wil, eigenlijk onmisbaar.

Wat kun je met SEMrush?

SEMrush is een SEO tool dat al bijzonder lang bestaat en dat mogelijk samen met Ahrefs en Moz het meest bekend is en gebruikt wordt. Als je SEMrush koopt, dan krijg je toegang tot 5 toolkits waarmee je verschillende taken uitvoert die allen belangrijk zijn bij het opbouwen en onderhouden van een goed presterende website. Met SEMrush voer je onder andere de volgende taken uit.

  • Een grondig zoekwoordenonderzoek en het vinden van relevante zoekwoorden voor nieuwe pagina’s.
  • Een analyse van je eigen pagina’s en het vinden van verbeterpunten.
  • Hulp bij het opbouwen en onderhouden van backlinks.
  • Hulp bij het succesvol opzetten van campagnes in Google Ads en Google Shopping.

Zoekwoorden onderzoek

Eén van de toolkits die je het meeste zult gebruiken is de Keyword Research Toolkit. Deze is ook ingesteld op het vinden van Nederlandse zoekwoorden en bestaat uit verschillende afzonderlijke programma’s. Met deze programma’s krijg je inzicht in hoe je zoekwoorden presteren, over welke zoekwoorden geschikt zijn om te gebruiken en over de zoekwoorden waarop je concurrenten goed scoren. Je ziet hoe je zelf presteert, hoe je concurrenten presteren en hoe je hun voorbij kunt gaan in de SERPs.

Backlinks

Een andere handige tool die je bij SEMrush gebruikt is de Linkbuilding Toolkit. Ook deze bestaat weer uit een aantal onderdelen waarmee je inzicht krijgt in de backlinks die je zelf hebt, in mogelijkheden om backlinks te verzamelen en in het aanwijzen van toxic backlinks. Je maakt een disavow lijst aan waarmee je de toxic backlinks snel verwijdert en je lijst met backlinks schoon houdt.

De voor- en nadelen

SEMRush als programma heeft veel meer functionaliteiten en is daarmee bijzonder compleet en uitgebreid. Het beschikt over een grote database en helpt je met je SEO techniek, SEO content en het opbouwen van autoriteit. Er is een gratis versie, maar dan zijn de mogelijkheden die je hebt beperkt en kun je niet hetzelfde als wanneer je zou betalen. Het is een complete oplossing voor alles wat met Search Engine Management te maken heeft. Het belangrijkste nadeel van het programma is dat de betaalde versie vergeleken met sommige andere tools vrij prijzig is. Als jij twijfelt over

SEMrush, dan is het verstandig om eerst een tijdje de gratis versie te gebruiken. Je zult dan zien dat het de investering meer dan waard is.

Ranking Masters heeft een overzicht gemaakt van alle gangbare SEO tools. Check out de blog sectie op Rankingmasters.nl.

 

 

Menu