Wat is Google Search Console? Lees er alles over

Google search console, een gratis tool die wat minder bekendheid geniet dan Google Analytics maar toch een heel belangrijk onderdeel dient te zijn van jouw online marketing strategie. Google search console (voorheen heette het Google Webmasters tools) geeft je inzicht in organische zoekwoorden en organsiche posities van jouw zoekwoorden. Ga je aan de slag met SEO? Zorg dan dat je minimaal Google search console installeert om relevante data te krijgen om je SEO campagne op te sturen. De meerwaarde in de basisfunctionaliteiten van search console zijn:

  • extra data tot je beschikking in zoekwoorden
  • inzicht in organische posities en landingspagina’s
  • direct kunnen laten indexeren van een (nieuwe of aangepaste) pagina
  • handmatige acties vanuit Google (niet iets op blij mee te zijn, maar wordt wel via deze plek gedeeld)
  • opsporen van fouten in pagina’s en mobiele versie (mobiele bruikbaarheid)
  • meest gelinkte pagina’s extern en intern naar je site
  • nieuwe functionaliteit; rich snippet enhancement report  voor sites die reviews of beoordelingen van gestructureerde data hebben geïmplementeerd

Search console instellen via GTM

Het instellen van Google search console is niet heel ingewikkeld, wanneer je toegang hebt tot de juiste zaken. Heeft jouw website Google Tag Manager, dan kun je het eenvoudig verifiëren (met beheerdersrechten). Je voegt dan in search console jouw property toe (na ingelogd te zijn met het juiste gmail-account) en kunt dan eenvoudig verifiëren door Tag Manager als verificatiemogelijkheid te gebruiken. Geeft hij dan de melding dat de Tag Manager code op de verkeerde plek staat, dan is het van belang dat je hier eerst goed naar kijkt. Het komt namelijk weleens voor dat je GTM via een plugin installeert en het dan werkt maar niet op de juiste plek staat. Advies dan is om de code van GTM handmatig toe te voegen in de header en body.

wat is google search console

Instellen zonder GTM

Geen Google Tag Manager? Dan kun je met Google Analytics verifiëren, enkel de beheerder van het Google Analytics account kan dit doen. Dit werkt over het algemeen erg handig en stelt niet veel voor. Andere opties voor het installeren van Search Console is het toevoegen van een HTML-tag aan je website. Niet de mooiste manier, maar het is inderdaad ook een optie. Daarnaast zou je alle varianten van je site kunnen verifiëren (met & zonder www en beveiligd en onbeveiligd). Als het goed is ontvangt er slechts één van de 4 domeinen data en de anderen niet (tenzij je net naar een beveiligde omgeving bent gemigreerd). Is dit niet zo, dan heb je direct een issues opgespoort. Er zal dan vermoedelijk een redirect niet correct staan.

Wanneer Search Console geverifieerd is, moet je jouw sitemap uploaden. Je sitemap vind je meestal door /sitemap.xml achter je homepagina te plaatsen, deze wordt vaak standaard gegenereerd door het gebruik van plugins als Yoast. Wanneer je deze hebt geplaatst, kun je van start. Het kan soms wel even duren voordat de data beschikbaar is.

 Combineren met Google Analytics

Het combineren van Google Analytics en search console kan handig zijn, doordat je in enkele gevallen kunt achterhalen welke zoekwoorden hebben geleid tot een aanvraag. Helaas geeft Google dit in heel veel gevallen niet prijs en geeft hij non-provided aan. Hierdoor blijft het een beetje een blackbox en kun je optimaliseren voor zoekwoorden waarvan je niet zeker weet of deze conversies oplevert. Met externe tools zou je dit kunnen ondervangen.  Het combineren van search console en Google Ads behoort ook tot de mogelijkheden. Met het betaalde & organische rapport kun je zien hoe vaak pagina’s van de website worden getoond in de gratis organische zoekresultaten van Google en welke zoektermen die resultaten hebben opgeleverd om te tonen op de zoekresultatenpagina. Deze informatie helpt om beter te begrijpen hoe betaalde tekstadvertenties en organische zoekresultaten samenwerken om te helpen mensen te bereiken die online zoeken.

Toegang geven tot Google search console

Het komt regelmatig voor dat er aan iemand toegang moet worden verleend tot search console. Bijvoorbeeld doordat iemand met jouw website en SEO aan de slag gaat. Dan is het wel belangrijk dat je weet hoe je iemand toe kunt voegen. Wanneer je gaat naar instellingen > gebruikers en rechten dan kun je daarna op de blauwe knop rechtsboven een gebruiker toevoegen. Daar kun je bepalen welke rechten je iemand geeft voor Search console (volledig / beperkt). Vervolgens wordt er een mail uitgestuurd en kan de persoon inloggen. Op diezelfde plek is het ook mogelijk om mensen uit het account te verwijderen, indien ze geen toegang meer mogen hebben tot jouw data.

Menu